Our Forum

Our Forum

SearchSearch   Users   Registration   Entrance
Today: 20.12.2025 - 09:09:29
Pages:  1  2  

Jaki Gaz wybrać, gdzie tankować.?

MessageAuthor

Oryginalnie napisane przez kucyk_wkz

---------------------
UUC

XmEnNiNjA

users

Statistics:
Registration: 07.06.2003
20.09.22 - 17:16:52
Message # 1
RE: Jaki Gaz wybrać, gdzie tankować.?

Oryginalnie napisane przez kucyk_wkz

dallasdriver

users

Statistics:
Registration: 06.09.2002
20.09.22 - 17:25:55
Message # 2

Witam dziś po wizycie u mojego sprawdzonego gazownika, postanowiłem się podzieli z wami z wiedzą na temat stacji i jakości paliw na poniektórych stacjach. Na początku chciał bym powiedzieć parę słów o prywatnych stacjach gazowych na których to zdecydowanie odradzam tankowanie, takie to stacje mają zazwyczaj zły stan pomp gazowych i słaba jakość gazu co możemy zauważyć np. po przez osadzenie się 3 milimetrowej substancji smolistej na ściankach parownika. Przyczynia sie to do złego funkcjonowania całego układu gazowego, a wymiana fi;tra potrzebna jest po około 4000 km. Zdecydowanie mogę odradzić tankowanie na stacjach LUK czy BP czy inne niewymienione niżej stacje. Przy których wymiana filtrów musi nastąpić ok po 15000km . Stacje które mogę polecić i dać własne uznanie jakości to przede wszystkim Shell i Statoil oraz Orlen ! Moim zdaniem sprawa jest prosta lepiej dołożyć 5 groszy do interesu i przejechać na filtrach 20000 km jak tankować taniej i jeździć 15000km. Nie mówiąc o jakości i satysfakcji z jazdy!

---------------------
R.I.P Old Blue 11/85-12/04

Evolution88

users

Statistics:
Registration: 11.11.2003
20.09.22 - 17:35:21
Message # 3

to teraz trzeba przeliczyć ile pln-ów wyjdze nam drożej tankując na lepszych stacjach i nie zmieniajac filtra niz na gorszych i co jakiś czas wymienic filtr za 5zł ;)

M26

users

Statistics:
Registration: 05.28.2001
20.09.22 - 17:45:19
Message # 4

A ja sugeruje by i tak wymieniać filtry co 10 tys km bo to i tak są groszowe sprawy-kpl filtrów to około 20zł..... sam tankuje gaz shellowski na 1-2-3 statoil,czasami na shellu.W małych stacjach prywatnych nigdy.

---------------------
1994 325IS factory Mtechnic Alpine White, 1/150 Manufactured Metal Masters brake pads Bavarian Autosports ADS 10 inch subwoofer and amp motorsports rims more mods to come

mguy

users

Statistics:
Registration: 03.23.2001
20.09.22 - 17:52:50
Message # 5

Cytuj: Oryginalnie napisane przez kucyk_wkz Na początku chciał bym powiedzieć parę słów o prywatnych stacjach gazowych Mój kolega ma takową stację, sam też tam tankuje i nigdy żadnych problemów nie było, także to nie jest reguła ;)

ItsTimeForChili

users

Statistics:
Registration: 03.16.2002
20.09.22 - 18:03:43
Message # 6

Filtr w normalnej instalacji gazowej kosztuje średnio 60zł w górę. Główną rolę odgrywa stan pomp gazowych które puszczają dodatkowe składniki i są później wyłapywane przez fltr cząsteczkowy zaraz przed wtryskami gazowymi. Nie wiem jak uważacie ale jakość Gazu czy paliw na renomowanych stacjach jest zdecydowanie zauważalna, za przykład podam: mając butle 50L gdzie wchodzi mi ok 42l tankując na prywatnej stacji w Radomiu pan zatankował mi 57l gazu !!!! po czym pokazałem panu moją pojemność butli i z uśmiechem na twarzy zapłaciłem za 50L a i tak auto przejechało na tym paliwie ok 50 km mniej jak normalnie.

TurboBMW3

users

Statistics:
Registration: 02.28.2001
20.09.22 - 18:11:07
Message # 7

Cytuj: Oryginalnie napisane przez kucyk_wkz Filtr w normalnej instalacji gazowej kosztuje średnio 60zł w górę. A jaka to jest normalna instalacja gazowa? Dobry prosty filtr czaja FL-3 z podwójną fazą filtrowania kosztuje 18zł,wkład filtra fazy ciekłej to około 6zł.Po 60zł to są filtry puszkowe które sa stosowane przy lepszych gratach całej instalacji.Chyba że jeździsz wymieniać do gazownika to on owszem za byle filterek z bibuły policzy 50zł.Takie rzeczy kupuje sie i wymienia samemu.

geoffm3

users

Statistics:
Registration: 11.05.2003
20.09.22 - 18:22:30
Message # 8

kucyk_wkz powiedz mi co ma stan pompy do jakości gazu bo nie rozumie??? pompa ma przetłaczać gaz do samochodu pod odpowiednim ciśnieniem i tyle. A nieraz sami tankujecie sobie syf do samochodów na własne życzenie np.nie tankuje sie nigdy samochodu po dostawie gazu najlepiej odczekać z 30 min aż cały syf osiądzie na dnie zbiorników i dopiero tankować nie wspomnę ze jak sa beczki już puste to ze tez sam syf leci ale klient tego nie wie.A jak chodzi o zatankowanie więcej litrów niż masz w butli to się zdarza jak przepływomierz będzie strzelony w dystrybutorze wtedy przekłamuje dosyć sporo .I zapewniam cie ze na 99% stacjach dystrybutory przekłamują na korzyść stacji ale sa dopuszczalne normy tdt i robią to zgodnie z przepisami ;) O golnie z jakością gazu to jest loteria pracowałem w hurtowni paliw i powiem tak ze nieraz dostarczaliśmy gaz na stacje te markowe na których płaciło się 20 gr więcej niż na tej małej a gaz był ten sam .A jak chodzi gdzie najlepiej tankować to na dużych stacjach ale nie dlatego ze maja jakościowo gaz lepszy tylko dlatego ze w razie czego łatwiej odszkodowanie dostać ;)Ja w Krakowie tankuje na orlenie lub dobry gaz. Stacje sprawdzone i wymieniam filtr co 10000 km i jest czyściutki.

count_schemula

users

Statistics:
Registration: 06.18.2002
20.09.22 - 18:33:15
Message # 9

pompy mają uszczelki, który wymagają serwisu zaniedbane puszczają syf mn. smar, do naszej butli

---------------------
-=PJ Strike Zero's Garage ==================================================

PJ325i

users

Statistics:
Registration: 05.22.2003
20.09.22 - 18:42:57
Message # 10
Problem with lanes : Previous topicNext topic: Reflektory do Civic'a 5d 96-00
Pages:  1  2  

Click on the dot next to the name to address the participant

The administrator has prohibited guests from replying to messages! To register, follow the link: register

Participants