Witam, Noszę się z zamiarem przeciagnięcia nowych kabli. Zastanawia mnie czy lepiej zdjąc drzwi i będzie prościej (np przeciągnąc przez nowe otwory - tak chcieliby zrobić spece od car audio) czy męczyc sie z rozkręceniem całej deski i przeciaganiem przez istniejący kanał i rozwiercaniem kostki możecie coś doradzić?? Auto to coupe 6gen
RE: przeciagnięcie kabli do drzwi - zdejmować drzwi??
Ja bym nie zdejmował drzwi bo tródno jest je potem wyregulowac na zawiasach (spece od kabelków na pewnoi nie zrobia tego dobrze). Ja u siebie troszke sie pomeczyłem. Ale z czasem wypracowałem sobie sposób. Zdejmujesz boczek z drzwi, wywalasz kostke z oryginalnego kabla głosnikowego (nie bedzie juz potrzebna), przywiazujesz do niej nowy kabel (ja uzyłem dobrej tasmy), teraz zagladasz pod deske i wywalasz wszystkie mocowania kabla głosnikowego ( to i tak musiałbys zrobic bo nie wywalisz całej deski przeciez)., znajdujesz drógi koniec tego kabla i przeciągasz. Moze byc problem na gumkach w drzwiach ale generalnie nie jest to jakies mega tródne. U mnie ze dwie godzinki zeszły razem z montarzem głosnków i wycieciem dystansów z MDF.
hmmm to ja moze napisze ze jednak latwiej mi bylo zdjac drzwi i wtedy ciagnac kable, nie moglem np za cholere rozlaczyc kostki itd itp... dlatego polecam (jak i mnie wczesniej polecano na forum) zdjac drzwi i wtedy wszystko staje sie prostsze. Poszukaj na forum, zrobime male how to o malowaniu lusterek i klamek i tam tez opislem jak przeciagnalem przy okazji kable.
--------------------- 1995 M3 - Gone 2007 335i Sport - Euro Delivery - Gone 2009 335i Sport - Gone 1995 M3 - Gone 1998 4Runner - Current
ParanojA, chybaś zwariował z tym przeciąganiem, przecież w drzwiach jest KOSTKA w której oryginalny kabel się rozłącza. Jak go niby chcesz przeciągnąć? A to że trudno drzwi ustawić to też mit, zdejmowałem je jak podłączałem centralny pod alarm i we dwie osoby później ustawiliśmy drzwi bezproblemowo w 3 minuty. No chyba ze po prostu miałem farta :D
Po zdjęciu nadkoli z przodu jest spora przestrzeń pod błotnikiem. Można spokojnie kablami tam manewrowac bez sciągania drzwi. Wystarczy nawet odkręcic kilka śrubek i odchylic pół nadkola.
U mnie nie było zadnych kostek. tzn były jakis ale w srodku w drzwiach. A na krawedzi drzwi mam takie gumki w krztałcie stozka i tam kable wchodza sobie. Moze u mnie juz ktos kiedys grzebał :d