Our Forum

Our Forum

SearchSearch   Users   Registration   Entrance
Today: 18.12.2025 - 21:02:13
Pages:  1  

Nierówna praca zimnego silnika e32

MessageAuthor

Cześć. Mam problem z praca mojego silnika przed rozgrzaniem, m60 w e32. Czytałem kilka tematów lecz nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Objawy sa rożne. 1. Przy odpaleniu na zimnym auto walczy z obrotami, faluje (500-1000obr) trzęsie silnikiem, budą, jakby nie chodziło na wszystkie cylindry, stopniowo z wzrostem temperatury problem znika,całkowicie po pełnym rozgrzaniu czyli tak 10-15km. 2. Po odpaleniu auto trzyma równo około 1100obr, wtedy nie odczuwam specjalnych drań, jakby wszystko w normie,tylko... do momentu zagrzania na 3/4 temp czasami "zrzuca" obr. do 500-700 i wtedy strasznie trzęsie, nie równa praca silnika, i znów podnosi do około 1000 gdzie pracuje tak jak należy. Stopniowo z rozgrzaniem spadają obroty jałowe do 500 bez trzęsienia i pózniej jest ok. Byłem na trzech komputerach, na każdym pokazywało tylko sondy które wymieniłem na nowe boscha. Pozatym wymieniłem jakiś czas temu świece i odmę. Lewego powietrza nie łapie, sprawdzałem ja sprawdzali tez inni. Silniczek krokowy wyczyściłem w benzynie ekstrakcyjnej. Dodam jeszcze ze mam stożkowy filtr powietrza zamiast oryginalnej puszki, moze to ma znaczenie. Mechanik nr.1 obstawia fajki, nr. 2 przepływomierz,mówił też ze moze lac wtrysk ale objawy nie znikają po przełączeniu na LPG. Najlepiej byłoby gdybym wymienił wszystko, ale wolałbym dojść co jest przyczyną.

---------------------
88 ///M3 95 ///M3 01 X5 3.0i

BiMaW

users

Statistics:
Registration: 09.26.2001
04.04.25 - 07:46:00
Message # 1
RE: Nierówna praca zimnego silnika e32

podmień krokowca, a jak nie to to obstawiam gubienie zapłonów. moze cewka nie domaga?

mikebike

users

Statistics:
Registration: 01.29.2002
04.04.25 - 07:53:23
Message # 2

A cewki i wypadający zapłon nie byłby odczuwalne niezależnie od temperatury?

---------------------
braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaap

TooTall424

users

Statistics:
Registration: 04.18.2003
04.04.25 - 08:01:40
Message # 3

A zdejmowales pokrywy zaworow? Dlaczego pytam? Bo jesli ktos przed Toba zaniedbal sprawe i masz syf w silniku, albo po prostu z biegiem czasu mogla Ci sie zatkac rureczka od przewietrzania skrzyni korbowej. Ona idzie od samego dolu do separatora w glowicy tej od kierowcy. Czasem jest tak ze jest kompletnie nie drozna, a wtedy sa rozne cyrki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------------------
digitalkevlar.com

Kevlar

users

Statistics:
Registration: 02.26.2001
04.04.25 - 08:09:43
Message # 4

Mógłbyś pokazać mi ta rurkę separator na schemacie? Czy chodzi Ci o separator oleju, odmę? Silnik byl jest zaklejony, czarna mazią, nie jakoś straszliwie ale.. , widziałem ściągając miskę

mbbollman

users

Statistics:
Registration: 10.15.2003
04.04.25 - 08:15:51
Message # 5

Tuczi wlasnie na tym schemacie chodzi mi glownie o rurke nr 11. Ona ma mniejsza srednice a jak kolega mowi ze ma zalepiony motor to z duza pewnoscia ma ja niedrozna. Kolego Mgorski niestety znajduje sie ta rurka pod separatorem w glowicy od kierowcy, ale od dolu tez do niej dojdziesz. Niby mala cipka, ale istotna w tym silniku. Jak ona jest zapchana to olej z separatora nie splywa no i caly uklad sie blokuje.

RWE TexM3

users

Statistics:
Registration: 03.14.2003
04.04.25 - 08:24:14
Message # 6

Wiec od tego zacznę, podmienię w tygodniu krokowy i przepływomierz. Jak nie pomoże to wymienię cewki. Ale Niestety cos czuje ze tej rurki sam nie zrobię, bede musiał oddać gdzieś samochód. Tylko nie mam komu na takie rzeczy.

playmakr

users

Statistics:
Registration: 01.06.2002
04.04.25 - 08:28:25
Message # 7
Struggling - is this possible? : Previous topicNext topic: Making my own loops..... pt le 7.1 enough or...
Pages:  1  

Click on the dot next to the name to address the participant

The administrator has prohibited guests from replying to messages! To register, follow the link: register

Participants