Witam. Mam problem dzisiaj podczas powrotu do domu zagotowała mi się woda. Pojechałem do znajomego mechanika a on stwierdził ze do wymiany uszczelka pod głowicą . Po odpaleniu od razu wypycha wodę. może objawy szarpania z którymi się borykam też są spowodowane tym samym. Czy to jednoznacznie świadczy o konieczności wymiany uszczelki ? Jeśli tak to może ktoś podać mi linki gdzie i jakie uszczelki kupić i mniej więcej ile kosztuje wymiana uszczelek . Jestem załamany v6 umarła :(
siemka uszczelka kosztuje kolo 40 zl jak kiedyś robilem a robota nie wiem ile bo sam robiłem to :)) uszczelkę dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym
mondeodream: kolego to nie jest zestaw na cały motor tylko na górę silnika i do tego też niepełny bo tam niema uszczelek krokowca egr i przepustnicy. na cały motor to jeszcze powinny być oprócz wymienionych uszczelniacze wału od strony rozrządu i od strony skrzyni oraz uszczelniacz wałka rozrządu to od strony pompy wody. żeby porządnie zrobić ten silniczek to pasuje zrobić pełną obróbkę głowic a nie tylko planowanie powierzchni co wyniesie około 600 zł (warunek że nie trzeba będzie wymieniać prowadnic zaworów, bo wtedy koszta rosną). no i robocizna tego kogoś kto ten silnik będzie robić. Przy samodzielnym robieniu silnika to można się zamknąć w jakichś 1300 zł razem z płynami i dodatkowymi uszczelniaczami. jak ma to robić ktoś to bliżej 2000 trzeba szykować. Warto jeszcze od razu zakupić śruby do głowic cena max 200 zł bo jeśli samochód był dłużej jeżdżony na wydmuchanej uszczelce to istnieje niebezpieczeństwo że podczas przykręcania głowic puści śruba a to wtedy dodatkowy kłopot żeby taką śrubę wykręcić i zastąpić dobrą. ---------- Post added at 22:25 ---------- Previous post was at 22:24 ---------- no i jeszcze zapomniałem o uszczelce miski olejowej która tez powinna być w secie na cały silnik.
--------------------- OH NOES!!!!!1 MY CAR HAS T3H UND3R5T33R5555!!!!!!1oneone!!!!11 Team WTF?! What are you gonna do?
ja jestem "na fali" zakupów części do roboty eSTeka-głowcie właśnie...i powiem tak, do 1300zł spokojnie części znajdziesz i złożysz...ale ja jednak na takiej naprawie nie oszczędzam, bo nie mam zamiaru za 10-20tys km wrócić do tego tematu...uszczelka pod TB zakupiona u mnie też, pod egr-a nie potrzebuję-brak już u mnie :satan: płyn chodzący, płyn do wspomagania i pewnie znajdzie się jeszcze baaardzo dużo rzeczy :)
mondeodream: Kolego, nie chodzi o to że Ty wiesz co trzeba jeszcze dokupić, tylko jeśli już udzielasz komuś informacji podawaj ją pełną a nie "to jest zestaw na cały motor" bo to jest wprowadzanie w błąd. A co do obróbki głowic oczywiście można je zrobić taniej, przy czym dużo tu zależy od regionu w którym dana obróbka jest robiona bo ceny potrafią się znacząco różnić. ta cena co podałem to w mojej okolicy jest i wcale nie jest jakąś najdroższą opcją.
--------------------- Old in mind, knees, and liver.