witam dzis zapalajac rano auto zaswiecily mi sie katrolki abs i esp potem okazalo sie ze te systemy niedzialaja.szukalem czegos w tym temacie na forum ale nic konkretnego nie znalazlem.niewiem jakie sa bledy bo vag niechce sie polaczyc z abs-em.co moze byc przyczyna takiej naglej awari mod: nie "nidziala" tylko "nie działa" , spróbuj potem znalezc to wyszukiwarce, tak trudno edytowac i poprawic ?
jeśli Vag wcześniej łączył się ze sterownikiem ABS a teraz nie to w pierwszej kolejności sprawdź bezpieczniki - przede wszystkim bezpiecznik topikowy drugi i trzeci od lewej w puszce na akumulatorze - chodzi o te bezpieczniki - blaszki przed 2 i 3 kablem zasilającym wychodzącym z akumulatora.
zawsze mialem problemy z polaczeniem sie z abs-em ale jakos sie udawalo.bezpieczniki sprawdzilem od razu i sa oki, nawet ruszalem wszystkimi kablami jakie tam sa ,bo pomyslakem ze moze jakis zasniedzial i nie laczy.jeszcze mysle ze jakis czujnik przy jakims kole sie rozlaczyl albo styki zasniedzialy i nielaczy chos to chyba malo przwdopodobne?(taki mnie pomysl naszedl po przeczytaniu posta borysa1822) ps.to ze sie nie chce polaczyc to bardziej podejrzewam vag-a
z tym vagiem i abs-em to masz racje bo czytałem parę postów z tym problemem choć osobiście nigdy nie miałem. Musisz podłączyć pod sprawdzonego vaga bo takie troche wróżenie z fusów mamy. Czujnik mógł paść tak nagle i nie jest to nic dziwnego i zaśniedzieć też mogły lub wsuwka spadła. Z tego co wiem to mamy syfiastą pogodę w Polsce więc wilgoć, mróz itp robią czasem dziwne rzeczy. A sprawdziłeś te bezpieczniki w puszcze czy tylko na aku?
Cytuj: Oryginalnie napisane przez borys1822 Te systemy się wspomagają i jeśli jeden nie działa drugi też Borys jestes tego pewien ? u mnie nie dziala ESP ( raz na jakis czas sie wlaczy ale zadko ) a ABS pracuje jak trzeba zawsze
--------------------- M3balance Euro M3 3.2 E36 316HP, MF Camberplate, GC hybrid Camberplates, GC RSM, Powerflex RTAB, LCA, Subframe Big Porsche Brake, Gr. N ABS 1.3g, 1.5g, X-Brace ect, GC co's with 450/525/550/600/650/700 Sways ACS 26mm, 24mm, 21.5mm, 20mm, 19mm short d
jesli nie bedzie dzialal ABS to nie dziala ESP, ale moze dzialac w aucie tylko ABS a juz caly system ESP niekoniecznie jak wiadomo jest on zlozona ASR/EDS/ABS tak ladnie to opisalem w podwieszonym temacie : tak samo jak wylaczymy ESP (a ten wylacznik byc musi w A3) to i tak ABS dziala caly czas
w woli sprecyzowania bo nie dokladnie sie wyrazilem.abs moze dzialac przy nie sprawnym esp ale nie odwrotnie. Proste wytlumaczenie, poniewaz esp czerpie informacje z czujnikow abs-u w kolach.