Witam, mam punto 2 2002 1.9jdt. Od dłuższego czasu słyszę stuki w kolumnie kierownicy, tak jakby było coś w niej luźnego, zawsze było to słychać na nierównościach. Ostatnio problem się nasila i słychać to coraz bardziej nawet na dobrej drodze. Rozkręcałem kilka razy osłonę pod kierownicą i nie mogę znaleźć przyczyny, wszystko wygląda normalnie. Jest to bardzo wkurzające i irytujące, boję się że może to doprowadzić do jakiejś poważnej awarii podczas jazdy... Proszę bardzo o pomoc jak naprawić tą usterkę, może ktoś się z tym już spotkał. Pozdrawiam
--------------------- "It's not the people who vote that count, it's the people who count the votes." -DNC
Śruby na krzyżakach,bądź maglownica Może te stuki pochodzą gdzieś z okolic układu kierowniczego bądź zawieszenia,końcówki drążków,sworznie,wahacz i dlatego są stuki przenoszone na kolumnę kierownicy i tak to odczuwasz.
Częstą przyczyną jest luźny krzyżak na kolumnie kierowniczej. Wystarczy go dokręcić przy podłodze (gdzie wchodzi w przekładnię kierowniczą) i u góry (tuż pod kołem kierownicy) - klucz 13 na przedłużce. Kolejnym elementem jest dokręcenie śruby od obejmy przełącznika zespolonego. Można sprawdzić mocowanie stacyjki czy nie poluzowały się śruby samozrywalne. Częstą też przyczyną jest luz na wałku silniczka od wspomagania kierownicy. Trzeba by zdemontować silnik i ten wałek na wielowympuście liznąć od środka białym gęstym smarem lub silikonem, klejem do miski olejowej. Ogólnie wszystko podokręcaj wraz z osłoną kolumny kierowniczej;-)
Witam, wykorzystałem poradę ,,Etiudy'', wymontowałem silniczek wspomagania a następnie taki wałeczek, który łączy ten silniczek z resztą mechanizmu. Wysmarowałem go smarem od środka z jednej i drugiej strony. Zmontowałem i nastała cisza!!! Po kostce brukowej zrobiłem jazdę testową i nic!!! Nareszcie udało się pozbyć tego wkurzającego do granic wytrzymałości hałasu. Dzięki za pomoc Etiuda!!!
Spoko mam jeszcze Punto II :lol: Dzisiaj zrobiłem operację jak w zaleceniach i pomogło ale nie na tyle jakbym oczekiwał. Chyba pójdzie tam silikon. ;-)
--------------------- 06 X5 4.8is 99 M3 87 #184 325i chumpcar 96 318ti Sold 95 318ti Sold 88 Starion 68 Austin Healey - SCCA GP #84